فهرست مطالب

کاشان شناسی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1393)

مجله کاشان شناسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیایش پورحسن صفحات 5-61
    مقاله حاضر نگاهی است تاریخی تحلیلی و مستند بر زندگانی و آثار نمایشی یکی از شاعران پرآوازه و درعین حال گمنام نمایشنامه نویسی ایران زمین به نام نظام وفا که در اواخر دوران پهلوی اول توانست با نگارش نمایشنامه های مدرسه ای و رویکردهای پداگوژیکی و حتی فمینیستی، نام خود را به عنوان یکی از رجال ادبیات نمایشی کشور ما به ثبت برساند. نظام وفا بی گمان یکی از سخنوران نامی و شعرای نازک طبع کاشانی سده اخیر کشور ماست که او را حتی لقب «بنیان گذار مکتب رمانتیک» در ایران نام نهاده و ازاین رو از معدود شعرای معاصر کشور ماست که در زمان حیاتش هم به اشتهار رسید و تعداد زیادی کوچه و خیابان و مدرسه به نامش نام گذاری شد و هم آنکه در همان زمان حیاتش، نام و اشعارش در تذکره ها و تواریخ ادبی به ثبت رسید. حال با تمام توجهات کمابیش سطحی و چه بسا به ندرت نقادانه ای که درباره فعالیت های شعر و شاعری نظام وفا تا به امروز صورت گرفته، آنچنان که می بایست تاکنون اصلا در باب فعالیت های نمایشی و نمایشنامه های ایشان سخنی به میان نیامده و حتی در کتب مرجع ادبیات نمایشی ایران نیز جز ذکر یک اسم، کوچک ترین
    اشاره ای را دال بر این موضوع نمی توان پیدا کرد.
    می دانیم که به واسطه شهرت روزافزون نظام وفا در زمینه ادبیات و به خصوص شعر و شاعری و همین طور کم توجهی جوامع دانشگاهی و نمایشی معاصر ایران به مقوله ثبت و ضبط جریانات ازیادرفته تئاتر کشورمان، آثار نمایشی نظام وفا نیز در این اثنا فراموش شده است. ازاین رو این مقاله در صدد است که گوشه کوچکی از فعالیت های نمایشی وی را روشن سازد، باشد که این کلام مختصر مسیر را برای سایر پژوهندگان و رهروان این راه هموار سازد. در مجموع، آنچه هدف و کلیت اصلی این پژوهش را تشکیل می دهد: ابتدا نگاهی است به زندگانی، آثار و مجموعه آثار و کتب نظام وفا و در ادامه، آثار نمایشی نظام را با تمرکز بر روی دو نمایشنامه و یک سناریوی چاپ شده از ایشان شرح داده و در نهایت، بدون هرگونه جانب داری و ارزش گذاری، به ساختار نمایشی و اوضاع اجتماعی فرهنگی دوران خلق نمایشنامه های نظام وفا به تفصیل اشاره کرده ایم.
    کلیدواژگان: نظام وفا، نمایشنامه ها، ستاره و فروغ، فروز و فرزانه، پیروزی دل
  • علی ثابتی فر صفحات 62-83
    نظام وفا علاوه بر معلمی و شاعری، نویسنده آثار منثوری است که از آن جمله باید به دو نمایشنامه ستاره و فروغ و فروز و فرزانه اشاره کرد؛ دو نمایشنامه ای که در دهه 1320 خورشیدی، پس از آنکه در مدارس و هنرستان های متعددی در کشور به روی صحنه می روند، تنها یک بار به چاپ می رسند و از آن پس، دیگر تقریبا هیچ نامی از آن ها در تاریخ نمایشنامه نویسی در ایران برده نمی شود. این مقاله می کوشد تا با خوانشی تخصصی تر از این دو نمایشنامه و تجزیه و تحلیل ساختار آن ها به چرایی این موضوع بپردازد. بر این اساس، پس از شرح خلاصه ای از هر دو نمایشنامه، با ذکر نمونه هایی به بررسی عناصری محوری ازجمله شخصیت ها، زبان، گفت وگو، پیرنگ، کنش و کشمکش در آن ها می پردازیم.
    کلیدواژگان: ستاره و فروغ، فروز و فرزانه، نظام وفا، نمایشنامه نویسی در ایران
  • فاطمه سادات طاهری صفحات 84-129
    نظام وفا ادیب توانای معاصر، در گونه های مختلف ادبی اعم از نامه نگاری، سفرنامه نویسی، نمایشنامه نویسی، مقاله نویسی و امثال آن، به شکل منظوم و منثور، طبع آزمایی کرده است، اما آنچه نظام را زبانزد خاص و عام کرده، غزلیات شیرین و لطیف اوست که با زبانی روان، بیانگر اندیشه ها و احساسات پاک شاعر است. رنگ عشق و مضامین مرتبط با آن، بر دیگر مضامین شعری در غزلیات نظام غلبه دارد که دل پاک و زبان صاف شاعر باعث شده گاه رنگ وقوع گویی و واسوخت گرایی به خود بگیرد. وطن دوستی، اشاره به ناپایداری جهان، توصیه به اخلاق، پاکدامنی و دین مداری و افتخار به شاعری، از دیگر مضامین رایج شعری اوست. شاعر زبان رسمی دوران خود را به کارمی گیرد و کمتر از دستور زبان و زبان کهن استفاده می کند. وی بیشتر فنون بیان و بدیع را به کار می گیرد و از این میان به گونه های مختلف تشبیه، به ویژه تشبیه تفضیل و گونه های متنوع مرتبط با تکرار، مانند عکس، تصدیر، واج آرایی و جناس، علاقه بیشتری نشان می دهد. نگارنده می کوشد در این مقاله برای اولین بار، ویژگی های سبکی غزلیات نظام وفا را در سه سطح زبانی و ادبی و فکری آشکار کند تا جایگاه شاعری او را بهتر از قبل مشخص کند و نشان دهد شاعر با وجود پیروی از بزرگانی همچون سعدی و حافظ، خود نیز ابتکاراتی دارد که می تواند شایستگی ها و برجستگی های او را در بین شاعران هم عصر خویش آشکار کند.
    کلیدواژگان: نظام وفا، غزلیات، سبک شناسی، ویژگی های زبانی، ویژگی های ادبی، ویژگی های فکری
  • امیرحسین مدنی صفحات 130-153
    نظام وفا یکی از شاعران و نویسندگان برجسته معاصر است. وی در خانواده ای اصیل و اهل ذوق و شعر و ادب پرورش یافت و با تجربیات گرانبهایی همچون چهل سال آموزگاری، عاشق پیشگی در جوانی، حشر و نشر با شاعران و بزرگان معاصر و سفر به اروپا، اشعار و نوشته ها و نمایشنامه های ارزشمند و متنوعی از خود به یادگار گذاشته و شاعران و ادیبان بزرگی همچون نیما پرورانده است. نظام با ادب و فرهنگ و عرفان کلاسیک به خوبی آشنا بود و بارها در آثارش از بزرگانی همچون خیام و سعدی و مولوی و حافظ یاد کرده و از ایشان به لحاظ صوری و محتوایی تاثیر پذیرفته است. یکی از مظاهر بارز و درعین حال بااهمیت نوشته های نظام، بازتاب مضامین تعلیمی اخلاقی و گاه عرفانی مذهبی در چنین آثاری است؛ به گونه ای که با مطالعه چنین مضامینی، می توان نظام را یک «شاعر معلم» اخلاق گرا تلقی کرد که دغدغه های بسیاری در زمینه اخلاقی زیستن و دین و جامعه دارد و آرمان شهر خود را در جامعه ای فضیلت گرا و آزادمنش جست وجو می کند. در این مقاله بر آنیم که برجسته ترین آموزه های تعلیمی اخلاقی نظام را بنمایانیم؛ موضوع ها و موتیف هایی همچون هفت تعویذ وفا، عشق و محبت، آیینه گیتی نمای دل، صلح و صفا، نرنجیدن و نرنجاندن، شکوه دانش، گنج قناعت، غنیمت شمردن دم، رهایی از قفس جسم و وطن پرستی و ایمان.
    کلیدواژگان: نظام وفا، مضامین تعلیمی اخلاقی، عشق و محبت، مناعت طبع
  • محمد مشهدی نوش آبادی صفحات 154-171
    نظام وفا آرانی یکی از فعالان جنبش مشروطه ایران است که علاوه بر حضور فعال در این عرصه، در آثار و اشعار خود بسیاری از مشاهدات خود از وقایع مشروطه، به ویژه وقایع مربوط به کاشان را منعکس کرده است. وی کودکی خود را در آران گذراند و از نوجوانی برای ادامه تحصیل به کاشان آمد. 18 سال سن داشت که به تشویق علی نراقی از مبارزان مشروطه کاشان به جمع فعالان مشروطه و «انجمن تشویق» که هسته اولیه جنبش در کاشان بود، پیوست و در کنار مبارزان مشروطه هم با قوای استبداد و هم با یاغیگری نایب حسین کاشی و دارودسته اش مبارزه کرد. وی جزو محصلان اولین مدرسه به سبک جدید به نام مدرسه علمیه بود که مشروطه خواهان کاشان دایر کردند. پس از آن به تهران آمد و از فعالان نهضت در تهران بود؛ چنان که تا آخرین گلوله از مجلس مشروطه دفاع کرد و پس از اینکه مجلس به توپ بسته شد، به همراه دیگر مدافعان و رهبران مشروطه در زندان باغ شاه گرفتار آمد. پس از خلاصی از زندان، مدتی برای تحصیل علوم مختلف به نجف و عتبات عراق رفت. پس از بازگشت در واقعه جنگ جهانی اول و هجوم روس ها عهده دار ریاست دفتر کل حکومتی کاشان و اداره قشون بود، با اشغال شهر توسط روس ها و قزاق ها از راه دریاچه نمک به تهران گریخت. پس از آن، وی بیشتر به شغل معلمی و تعلیم و تربیت روی آورد و تا پایان عمر به شاعری و نویسندگی ادامه داد. گزارشات وی از جنبش مشروطه جالب و در برخی مواقع منحصربه فرد است. در این مقاله، ضمن پرداختن به نقش وی در جنبش مشروطه و تبیین گزارشات وی از این جنبش، ابهاماتی نیز که درباره مقاطع فعالیت های سیاسی اش وجود دارد رفع شده است.
    کلیدواژگان: نظام وفا، جنبش مشروطه، مشروطه خو اهی در کاشان، انجمن تشویق، شرارت نایبیان، تهاجم روس ها
  • حسین ایمانیان صفحات 172-187
    نظام وفا آرانی شاعر و نویسنده معاصر است که با وجود شهرت زیاد در ادبیات نوین فارسی، هنوز آثار وی به بوته نقد و غور رسی کشانده نشده است؛ این امر علت هایی دارد که پس از این به برخی از آن ها اشاره می شود. در نوشتار پیش رو که درباره مدرک شناسی یا کتاب شناسی نظام وفا است، تلاش شده جملگی کتاب ها، مقاله ها، نوشته ها و حتی اسنادی که در آن سخنی از/ درباره این آموزگار و شاعر ادیب معاصر به میان آمده، معرفی شود. در این جستار، بیشتر، منابعی را معرفی می کنیم که به آن ها دسترسی داشته ایم و مقداری از محتوای آن ها را نیز می آوریم. اما درباره برخی منابعی که ندیده ایم، تنها به معرفی آن ها بسنده کرده ایم. آنچه در زیر می آید، تمام منابعی نیست که درباره نظام وفا وجود دارد، ولی به یقین، منابعی کامل تر و معتبر تر از این ها نیز درباره او وجود ندارد.1 امید که جستار حاضر، مشوق پژوهشگران در تحلیل محتوایی و فرمی آثار نظام باشد و کار جستجوی منابع را بر ایشان آسان نماید. ویژگی همه نوشته های این منابع کوتاه گویی و دوباره نویسی درباره زندگی نامه و سبک شعری نظام و گاه ارائه یک یا چند نمونه شعر یا نثر وی است. این مدارک و منابع به ترتیب حرف آغاز عناوین کتاب ها، مقاله ها یا اسناد آمده است.
    کلیدواژگان: نظام وفا آرانی، ادبیات معاصر ایران، کتاب شناسی
  • سمیه شیراوند، امیرحسین چیت سازیان صفحات 188-208
    از عوامل موثر در شکوه و زیبایی معماری ایران، به ویژه در دوران اسلامی، به تزیین و آرایش بناها می توان اشاره کرد. در این میان، مسجد مدرسه آقابزرگ و مسجد مدرسه امام خمینی از شاهکارهای معماری دوره قاجار در شهر کاشان، از لحاظ تزیینات و به خصوص نقوش کاشی کاری حائز اهمیت هستند. بررسی و مطالعه در نقوش کاشی کاری این دو بنا می تواند باعث بازشناسی هویت فرهنگی این دو بنا شود. با توجه به خلا نسبی علمی تحقیقاتی در رابطه با معماری مدارس تاریخی کشورمان به خصوص در بحث تزیینات، پژوهش حاضر بر آن بوده است تا با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و انجام تحقیقات کتابخانه ای در عرصه آرایه های معماری این دو بنا و تحقیقات میدانی، به ارزیابی و تحلیل نقوش و نمادهای این دو بنای شاخص معماری دوره قاجار در کاشان بپردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشتر تزیینات به کاررفته درکاشی کاری مسجد مدرسه آقابزرگ و مسجد مدرسه امام خمینی تحت تاثیر هنرهای تزیینی غرب و فضای فرنگی مآبی به صورت طبیعت گرا، غیر انتزاعی و تقلیدی هستند. نقوشی همچون گل و گلدان، گل و مرغ و گل و برگ های طبیعی مانند گل زنبق و گل فرنگ و نقوش پرندگان دراین دو بنا به چشم می خورد که هریک جایگاهی را در تزیین به خود اختصاص داده و با رنگ بندی ویژه کاشی ها جلوه زیبایی را به محیط معنوی آن ها بخشیده اند.
    کلیدواژگان: نقوش کاشی کاری، نمادهای کاشی کاری، مسجد، مدرسه آقابزرگ، مسجد، مدرسه امام خمینی کاشان، دوره قاجار
|
  • Pages 5-61
    The present paper adopts and expresses a historical, analytical, and documented view on the life and works of one of the most well-known poets but obscure playwrights in Iran. Living in the late Pahlavi I dynasty, Nizām Vafā wrote plays with pedagogical and even feminist approaches, leaving his name as one of Iranian figures of dramatic literature. Certainly one of the most famous orators and poets of our country in the last century is Nizām Vafā who has even been dubbed “The founder of Romanticism” in Iran. He is among the few contemporary poets who was well-known during his lifetime and his name and poems were recorded in biographies and literary chronicles. With all the attention—superficial or critical— directed to Nizām Vafā, there is, unfortunately, a dearth of research about his plays and dramatic works and there is not any reference to his plays even in the reference books of dramatic literature in Iran. Obviously, as Nizām Vafā’s reputation is growing in relation to poetry in Iranian academic communities, his dramatic works have been, in the meantime, forgotten. Therefore, this paper aims to shed light on a small portion of his dramatic activities hoping to pave the way for further studies. In so doing, this study, first, investigates Nizām Vafā’s life and works, and then explains his dramatic works highlighting his two printed plays and a printed scenario published in Iran. Finally, apart from any bias and judgment, the dramatic structure and socio-cultural situations in Nizām Vafā’s era have been discussed in detail.
    Keywords: Nizām Vafā Plays, Setareh, Forough, Forouz, Farzaneh, Piroozi, e Del
  • Pages 62-83
    Apart from being a teacher and a poet, Nizām Vafā has written in prose too and has created dramatic works among which we can refer to two plays entitled “Setareh and Forough” and “Forouz and Farzaneh”. These two plays were first staged in a number of schools in Iran in the 1940s and were then published just once. Thereafter they have almost never been mentioned in the history of play writing in Iran. This paper means to explore the reasons of this evanescence through a more professional reading of the two plays and a structural analysis of them. Accordingly, after providing a brief synopsis of the plays, we will scrutinize essential elements such as character, language, dialog, plot, action, and conflict in them while quoting some excerpts.
    Keywords: Setareh, Forough, Forouz, Farzaneh, Nizām Vafā Play, writing in Iran
  • Fateme Sadat Taheri Pages 84-129
    Nizām Vafā is one of the distinct contemporary poets who has practiced various literary genres including travelogues, letter-writing, dramas, and essays both in verse and prose. However, he owes his fame to his graceful Ghazals written in a plain language, expressive of his thoughts and pure feelings. His Ghazals’ major theme is love and its related issues which sometimes turn into Voque-gui (depicting a realistic view) and Vasukht Gerai (disparagement with a feeling of hatred) because of purity of his feelings and clarity of his language. Patriotism, the transience of human life, morality, virtue, piety, and the praise of poet-hood are among his other themes. Vafā’s generally uses the official language (rather than archaic or vernacular) of his time and mostly enjoys rhetorical techniques and literary figures, including simile, especially preferential simile, and figures related to Palilogy, including chiasmus, epanastrophe, alliteration, and paronomasia. Through an in-depth examination, this paper for the first time tries to exemplify the stylistic features of Nizām Vafā’s Ghazals in different linguistic, literary, and philosophical levels not only to delineate the poet’s innovative style (despite his following of great poets like Saadi and Hafiz), but also to pay tribute to his distinct position among his contemporaries.
    Keywords: Nizām Vafā Ghazalt, Love, Stylistic features, Literary features, Linguistic feature, Philosophical features
  • Amir Hossein Madani Pages 130-153
    Nizām Vafā is one of the leading contemporary poets and writers. He was born to a noble family who appreciated literature and poetry. Nizām Vafā gained the precious experience of being a teacher for forty years and sensed love as a young man. He met his contemporary great poets and travelled to Europe and wrote valuable and diverse poems, essays, and plays. Nizām Vafā was well acquainted with classical literature, culture, and mysticism and frequently mentioned the name of great figures such as Omar Khayyam, Rumi, Hafiz, and Saadi in his works, being influenced highly by them in his works’ content and face. One of the obvious, yet important, aspects of Nizām’s writing was a reflection of moral and educational themes, and at times mystical-religious ones, in his works; so that, studying such themes, he is regarded as a moral ‘poet-teacher’ figure who is deeply concerned about society, moral life, and religion, seeking his utopia in a virtuous and free community. The present paper tries to discuss Nizām’s outstanding moral and educational teachings. Themes and motifs such as the seven amulets of loyalty, love and kindness, heart as a world-view mirror, peace and security, not offending and not being offended, glory of knowledge, the treasure of contentment, carpe diem, freedom from body-cage, patriotism, and faith.
    Keywords: Nizām Vafā Educational, moral themes, Love, kindness, Magnanimity
  • Mohammad Mashhadi Nooshabadi Pages 154-171
    Nizām Vafā Arani was one of the Iranian Constitutional Movement activists who has reflected his observations of Constitutional Movement events, especially events related to Kashan, in his works and poems. He spent his childhood in Aran and then came to study in Kashan in his adolescence. He was 18 when he, encouraged by Ali Naraqi who was a constitutional activist in Kashan, joined other constitutional activists in “Tashviq Association” which was the basic core of the movement in Kashan. Along with the Constitutional Movement activists, Nizām fought with the forces of tyranny and rebellion as well as the notorious rogue, Naib Hossein Kashi and his entourage. He was among the earliest students in Hawza Elmiyya (where Shi’a Muslim clerics are trained) which was established by constitutionalists of Kashan. Then he came to Tehran and became a member of the Movement in Tehran and defended the Constitutional Assembly to the last bullet. After the Constitutional Assembly was shot by cannon balls, Nizām along with other advocates and leaders of Constitutional Movement were incarcerated in Baghe Shah (King’s Garden) prison. After being discharged from the prison, Nizām went to Najaf to study various courses in science. Returning from Iraq, at the time of the First World War, he became responsible for the Office of Government and was appointed as the head of Army Department in Kashan during the invasion of the Soviet :union:. When the city was occupied by the Russians and Cossacks, Nizām fled to Tehran through the Salt Lake. After that, he turned to teaching and education and continued his life of poetry and writing by the end of his life. His accounts of the Constitutional Movement are interesting and unique. This paper discusses his role in the Constitutional Movement and explains his accounts of this Movement, clearing up the doubts about his political activity levels.
    Keywords: Nizām Vafā Constitutional movement, Constitutionalism in Kashan, Tashviq Association, The Naibs rebellions, Russian's invasion
  • Hossein Imanian Pages 172-187
    Nizām Vafā Arani is a contemporary poet and author. Despite his high reputation in modern Persian literature, Nizām Vafā’s works have not been criticized as yet for some plausible reasons, some of which will be discussed in this paper. This paper also adopts a bibliography-based approach about Nizām Vafā trying to introduce all books, articles, essays, and even documents in which there is a words about this contemporary poets and teacher. While available sources and some of their contents have been provided n this paper, unavailable sources have only been introduced. The following does not include all the sources about Nizām Vafā, but it is believed that there will not be more reliable sources available. It is to be hoped that the present research encourages researchers to perform content-and-form analyses of Nizām Vafā’s works and facilitates the process of finding sources. The distinct shared features of all these sources are their concise writing of Nizām Vafā’s biography and poetic style and presenting one or more examples of his poetry or prose. These documents and sources have been alphabetically ordered.
    Keywords: Nizām Vafā Arani, Iran contemporary literature, Bibliography
  • Somayeh Shiravand, Amir Hossein Chitsazian Pages 188-208
    Among the factors affecting the glory and beauty of architecture in Iran, especially in Islamic eras, is the decoration and embellishment of buildings. Aqa Bozorg and Soltani (Imam) mosque-and-school structures are among architectural masterpieces of Qajar period in Kashan whose decorations, especially tiling patterns and motifs, are eye-catching and important. Studying tiling designs of these two buildings can help better understand the cultural identity of these two ancient monuments. As a dearth of research exists on the architecture of historical schools in Iran, especially on decoration, the present paper has conducted descriptive analysis, library research, and field research to study and analyze the motifs and symbols of these two architectural landmarks of Qajar in Kashan. Findings showed that most of the decorations used in Aqa Bozorg and Soltani (Imam) mosque-and-school tiling structures were influenced by decorative arts in the West and were naturalistic, non-abstract, and imitative. Floral motifs like flowers and vases, flowers and birds, and natural leaves and buds such as lilies as well as bird motifs are seen plainly in these two buildings creating specific iridescent color tiles which convey a sense of spiritual manifestation.
    Keywords: Tiling motifs, Tiling symbols, Aqa Bozorg, Soltani (Imam) mosque, and, school structures in Kashan, Qajar Era